Prosjekt — Norsk senter for berekraftig klimatilpassing

Idun Husabø

Kommuneundersøkelse om klimatilpassing 2024

Døme på klimatilpassing ved Gol campingsenter, som vart hardt råka av flaum under ekstremvêret “Hans” i august 2023. Biletet er teke eitt år seinare, sommaren 2024. Foto: Idun A. Husabø

Undersøkelsen er den tredje i rekken av spørreundersøkelser om kommunal klimatilpasning og er med det den lengste tidsserien for kommunal klimatilpasning i Norge.

De første to undersøkelsene ble gjennomført i 2017 og i 2021, og vi har kun gjort mindre justeringer i formuleringer i 2024. Resultatene i denne undersøkelsen er samlet inn i april og mai 2024.

Spørreundersøkelsen fra 2024 viser at kommunene gjør mer enn for tre år siden for å tilpasse seg klimaendringene innenfor alle undersøkte fagområder, selv om økningen er nokså beskjeden.

Les mer på Norsk klimamonoitors nettsider


Startdato: 1. april 2024

Sluttdato: 30. juni 2024

Finansiert av: Noradapt

Share

Utforske risikoeierskap knyttet til grenseoverskridende klimarisikoer som påvirker de nordiske landene (Risikoeierskap)

Prosjektet skal drøfte fordeling av risiko-eierskap - hvem rammes, hvem har ansvar for, og hvem har kapasitet til å adressere risikoen – for ulike former for grenseoverskridende klimarisiko som kan ramme de nordiske landene.

Soyaåker. Foto: Meredith Petrick (Unsplash)

Prosjektet tar utgangspunkt i kunnskapsgrunnlaget fremkommet gjennom to tidligere Nordisk ministerråd prosjekter: "Nordic perspectives on transboundary impacts of climate change” (fra 2022) og ”Comparative analysis of the adaption policy landscape in the Nordic region” (2023).

Prosjektet har tre arbeidspakker:

  1. Survey i hver av de tre samarbeidende landene (Norge, Sverige, og Finland)

  2. Felles nordisk arbeidsverksted

  3. Analyse, dokumentasjon, og utvikling av policy-anbefalinger

Surveyen vil gå til et utvalg informanter som representerer kommuner, fylkeskommuner, og relevante næringer. Surveyen vil inneholde spørsmål om type risiko informantene er opptatt av, hvordan de tror risikoen vil arte seg, og deres synspunkt på risikoeierskap.

Prosjektet er leia av to av medlemmane i Noradapt sitt internasjonale vitskapsråd, Richard Klein og Sirkku Juhola.


Startdato: 1. april 2024

Sluttdato: 31. desember 2024

Finansiert av: Nordisk ministerråd

Share

Klimarobust vegforvaltning gjennom tverrsektorielt samarbeid i Vestland fylke

Prosjektet skal utvikle nye former for tverrsektorielt samarbeidet på regionalt forvaltningsnivå for dermed å styrke innsatsen i arbeidet med klimatilpassing innafor vegforvaltninga i Vestland fylke.

Foto: Unsplash

Særleg viktig er det å få til eit samarbeid mellom sektorstyresmakter med ansvar for veg, beredskap, arealplanlegging, og samfunnsutvikling.

Klimatilpassing som gjeld vegtransport er særleg avhengig av tverrsektorielt samarbeid mellom ulike økonomiske sektorar, mellom ulike offentlege styresmakter, og mellom vegeigar og aktørar som forvaltar areal som grensar opp mot vegane. Det regionale nivået er truleg godt eigna til å prøve ut ei styrking av eit tverrsektorielt samarbeid som omfattar alle desse aspekta.


Startdato: 15. september 2022

Sluttdato: 30. juni 2023

Finansiert av: regionalt forskingsfond vestland

Share

Smartfood

Foto: Thomas Rehehauser (Unsplash)

Prosjektet oppfordrer innbyggere i polske byer til å bli aktive matprodusenter i sine egne bygårder.

Det polsk-norske samarbeidsprosjektet Smartfood har som mål å introdusere metoder for å dyrke mat i hydroponiske anlegg (dvs. i vann istedenfor i jord) og får fram fordeler ved dette og nye matgrupper til brukerne. Intensjonen er å bidra til at deltakerne dyrker mer av sin egen mat, blir mer involvert i nabolaget sitt og produserer mindre matavfall. 

Samtidig vil man kunne bruke overvann til vanning av anlegget og forskerne vil måle ting som forbruk, luftkvalitet og endring i oppførsel.

Prosjektleder er Research and Innovation Centre Pro-Akademia Poland, ved Lukas Gontar.


Startdato: 1. september 2021

Sluttdato: 19. januar 2022

Finansiert av: Norges forskingsråd samarbeid med polske National Science Centre, European Economic Area financial mechanism 2014-2021

Share

Bærekraftsanalyse av klimatilpasningstiltak

Prosjektet skal resultere i en bærekraftsanalyse for utvalgte klimatilpasningstiltak som er relevante for Rogaland.

I prosjektet skal vi først kartlegge klimasårbarheten til kommunene i Rogaland. Denne kartleggingen vil så danne grunnlag for utvalget av klimatilpasningstiltakene som skal analyseres.

Tekniske kriterier for klimatilpasningstiltakene skal beskrives og tallfestes. I bærekraftsanalysene skal partnerne først definere hvilke bærekraftsmål klimatilpasningstiltakene skal bidra til å oppfylle. Disse målene skal dekke dimensjonene teknisk ytelse, økonomi, miljøvennlighet, samsvar med regelverk og samfunnsnytte.

Deltakere utenom Noradapt-partnerne:

  • Sauda kommune

  • Sola kommune

  • Gjesdal kommune

  • Karmøy kommune

  • Asplan Viak AS

  • Hjelmeland kommune

  • Faber Bygg AS

  • Sweco Norge AS

  • Skjæveland gruppen

  • Rogaland fylkeskommune

Deretter skal man i prosjektet definere hvilke kriterier man skal benytte for å måle måloppnåelse for de utvalgte klimatilpasningstiltakene. I neste steg skal det utarbeides indikatorer som igjen skal brukes til å tallfeste disse kriteriene.

På grunn av usikkerhet knyttet til fremtidens klima, vil scenarier inngå i analysen, og det er brukerpartnerne som bestemmer vekting av de ulike dimensjonene i scenarioanalysene. Denne trestegsanalysen; definere mål, kriterier og indikatorer, bygger på eksisterende og pågående studier, og er en iterativ prosess som krever sterk brukerpartnerinvolvering.

Partene (kommunene og andre interessenter) skal i fellesskap finne ut hvilke mål og kriterier som er relevante for Rogaland, og finne ut hva som er tilgjengelig av informasjon og data som kan gi verdi på indikatorene.

Det fjerde steget i bærekraftsanalysen er å rangere klimatilpasningstiltakene. Denne rangeringen vil gi kommunene grunnlag for valg av de mest bærekraftige kombinasjonene av klimatilpasningstiltak for å avbøte de lokale sårbarhetene.

Prosjektleder er SINTEF, ved Maria Barrio. Prosjekteier er Stavanger kommune, ved Hugo Kind.


Startdato: 1. august 2021

Sluttdato: 31. juli 2024

Finansiert av: Regionale forskningsfond Rogaland

Share

Kartlegging av klimaspill

Foto: Unsplash

Spill har blitt en effektiv måte å engasjere folk i klimarelaterte temaer, fra klimapåvirkning og klimatilpasning til rettferdighet og maktfordeling.

Spill kan håndtere kompleksiteter og usikkerheter, og simulere potensielle utfall på en pedagogisk og kraftfull måte, ved å tilby «designede opplevelser» hvor spillerne kan lære gjennom å ta beslutninger og gjennomføre, fremfor å lese og lytte i tradisjonelle utdanningsformater. Spill kan også legge til rette for samproduksjon av kunnskap mellom forskere og brukere.

Utvikling av nye spill er i dag en gigantindustri. På verdensbasis finnes det over 3,1 milliarder mennesker som spiller dataspill, og industrien tjente mer enn 140 milliarder amerikanske dollar i 2020. Å kunne utnytte dette i utdanning, medvirkningsprosesser og forskning har et stort potensial for å skape positive ringvirkninger for samfunnet.

Dette prosjektet går ut på å kartlegge hva klimaspill er, bruken av dem, spillutviklingsmiljø og eksempler på klimaspill, alt med tanke på bruk i Noradapt.

Les rapporten “Kartlegging av klimaspill: Klimaspill som verktøy og metode for samproduksjon og formidling i Noradapt”


Startdato: 1. mai 2021

Sluttdato: 31. desember 2021

Finansiert av: Norges forskingsråd og Kunnskapsdepartementet

Share